Rune Johansen er født (1957) og oppvokst i Bodø. Frem til 2003 hadde han sitt daglige virke i Televerket og fotograferte ved siden av, men nå har han heldigvis fått muligheten til å dedikere seg på fulltid til sine fotografiske prosjekter.
I forbindelse med Victor Boullet´s separatutstilling i prosjektrommet på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden 20.april - 11. Juni 2006, ble det utgitt en katalog over de verker som han viste på utstillingen.
Victor Boullet gav i 2002 ut en antologi i bokform over en rekke av sine fotografiske prosjekter, hvor han presenterer oss for ulike billedserier, små utdrag fra en virkelighet, serielle sammenlikninger, iscenesettelser, observasjoner og portretter.
Med boka Oslo F. tar Morten Andersen oss med på en ny oppdagelsesreise i sin egen by. Denne gangen er det et mindre befolket Oslo vi blir presentert for, mindre preget av natten og menneskene, mer preget av byens, former, konstruksjoner, landskaper og arkitektur.
Leira skiller seg på mange måter fra Morten Andersens tidligere bokutgivelser. Motivmessig har han flyttet seg fra sivilisasjonene og det urbane til naturen.
Days of Night er Morten Andersens andre bokutgivelse og ble publisert i forbindelse med utstillingen Flyktige fortellinger på Museet for samtidskunst sommeren 2003.
Fast City er fotograf Morten Andersens første bokutgivelse og inneholder fotografier fra Oslo. Boka tar oss med på en fotografisk reise i utvalgte områder og miljøer i 90-tallets Oslo.
Morten Andersen er ute med sin femte bok. På få år har han vist seg som en av de mest spennende fotografene med den tydeligste profilen innen norske fotobøker. Det er nå Oslos rocknroll undergrunn som er temaet. Etter tre bybøker, Fast City (Oslo), Days of Night (Tokyo og New York) og Oslo F (Oslo), og Leira en bok med landskapsbilder, er det en retrospektiv innen et av Morten Andersens store domener som nå er ute.
Boken 'Himmel og helvete' ble utgitt i forbindelse med utstillingen Himmel og Helvete amerikansk og tysk samtidsfotografi på Kistefoss-museet i 2003.
Focal Encyclopedia of Photography er nå kommet i sin fjerde og meget omfattende utgave i bare ett bind. Og innholdet er både oppdatert og nyskrevet, ettersom dagens fotografi er blitt digitalisert. Fotografien har alltid hatt behov for informative og detaljerte oppslagsverk, og Focal Encyclopedia har vært et flaggskip i drøyt femti år
De fleste fagbøker er skrevet på engelsk eller tysk, og oversettes sjeldent til norsk. Det vil alltid være behov for slik litteratur på norsk. Men det er desto mer positivt når gode fagbøker er skrevet på norsk, og 'Video i praksis' er en slik bok.
Michel Frizot, A New History of Photography (1998), har fyllt et stort behov i nyere tid. Den presenterer fotohistorien i bredde, både estetisk, kulturelt og visuelt. Den er skrevet av mange av de fremste kapasitetene innen fagt (fotohistorie) under redaksjon av den franske fotohistorikeren Michel Frizot. Boken inviterer til mange interessante debatter, som vil pågå i mange år fremover.
Norsk fotohistorie er nylig sammenfattet og utgitt i bokform. Den er skrevet på nynorsk av professor Peter Larsen og førsteamanuensis Sigrid Lien, begge ved Universitetet i Bergen. Lanseringen av boken ble markert med en stor konferanse og en fotohistorisk utstilling i Preus Museum i Horten.
Tiina Itkonen har flere gangter besøkt de nordligst bebodde stedene på nordvest-Grønland og fotografert folket og landskapet. Resultatet ble en utstilling som vises i det Finsk-norske kulturinstitutt i Oslo - og en flott bok, 'Inughuit', som utkom i 2004.
Denne første utgaven av Beaumont Newhalls fotohistorie, var skrevet som en utstillingskatalog for en omfattende utstilling av fotografiets historie, presentert på Museum of Modern Art i New York.
Dr. Wihelm Zenkers bok om fotokromi markerer et vitenskaplig skille for den pågående forskningen for å kunne fremstilkle fotogragier i farger. I boken redegjør han for fargefotografiens historie og fremsetter en ny teori som kom til å bli avgjørende for forståelsen av de fenomenene som danner grunnlaget for heliochromie, den første metoden for direkte, positive fargefotografier.
Dansk Fotografi Historie er redigert av Mette Sandbye, og lagt opp som en essaysamling. Den er rikt illustrert og godt dokumentert. Behovet for en slik bok har vært tydelig både i Danmark - og ellers i Norden.
Forfatter og fotograf Maria Lundbergs fotografiske og poetiske reise i møte med natur, kultur og mennesker langs Kystriksveien i Nordland fylke. I boka skildrer hun noen av sine øyeblikksopplevelser i møte med mennesker og landskap langs denne veien. Opplevelser som vekker undring og glede, og blir til møter med ulike sider av livet og en selv.
Harald Medbøes bildebok over byoriginalen advokat Peder Gunvold Hermansens mange figurroller i bylivet. I ettertid representerer Medbøes bok et unikt dokument over Hermansen, men også en side ved mennesket. Hermansens liv endte tragisk i 1993, men gjennom Medbøes bok får hans ettermæle leve videre.
Kay Bergs bok fra Sørafrika og Malawi handler om den omfattende aids-epedemien og hvor brutalt den rammer den enkelte. Ofte er det barn som står tilbake uten foreldre og familiens trygghet. Kay Berg har forsøkt å skape en levende og personlig kontakt med hvert individ gjennom sin omfattende dokumentasjon.
Rosenkvists interesse for Balkan utviklet seg gjennom gjentatte reiser dit på fotooppdrag på 80- og 90-tallet og ideen til boka begynte å forme seg under et opphold i 2002 hvor han i møte med teolog, Leif Magne Helgesen, som var representant for Kirkens Nødhjelp på Balkan i 2002, utviklet ideen til denne boka som er et resultat av reiser de to gjorde sammen i Serbia, Bosnia-Hercegovina, Makedonia og Albania i 2004-5.
Identitet er en dypt personlig beretning hvor Gabrielsen har samlet billedmateriale fra et langt virke som fotograf og sammenstiller en rekke prosjekter under en felles tittel; Identitet. Boka er et dokument over hans kunstneriske prosjekt som fokuserer på det nære, på mennesker og steder han gjennom sine fotografier tolker fra sitt perspektiv.
Harald Medbøes bok om rumenske sigøynere, er en reise i en spennende og eksotisk kultur. Han fikk sigøynernes tillit og fotograferte livet deres i både fest og sorg. Boken er preget av Medbøes uformelle, men allikevel respektfulle møte med flere sigøynerfamilier, og tekstene hans gir ytterligere liv til denne levende reprotasjen.
Magnar Fjørtofts 2. utgave av suksessboken Digital fotografi i praksis er en godt oppdatert og utvidet lærebok og oppslagsverk. Dette er en norsk bok om digital fotografi som går utenpå mange av de engelske bøkene på markedet.
Vi som fyller oljefondet [Oseberg Øst - 133 kilometer vest for Bergen] er en rikt illustrert bok om hverdagen til oljearbeiderne i Nordsjøen. Boka tar deg med bak de store overskriftene om gassutslipp, branntilløp og helikoptre som må nødlande til menneskene som sørger for å smøre samfunnshjulene med det svarte gullet fra juratiden.
Endelig er den utgitt i et nytt opplag, Arnt Sneves bok om Lofoten. Boka ble raskt en klassiker, da den utkom i 1973, og en standard for en ganske direkte og rå, nesten grafiske teknikk, men med en menneske- og miljøskildring som gjorde inntrykk. Bildene ble tatt i tidsrommet 1965-72. Fotograf Arnt Sneve regnes i dag som en veteran i norsk fotografi.
Det er ikonene de verdensberømte bildene som er hovedtema i boka Album fotografiske motiver. Vi får her presentert et utvalg bilder som både er sentrale i fotohistorien og som har betydd mye for forfatteren, professor Peter Larsen, ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.