LIFF: Christian Houge

For første gang i Norge, viste Houge sitt prosjekt ’Shadows Within’ på Lofoten Internasjonale Fotofestival.
Christian Houge er en norsk fotokunstner som oftere er å se på den internasjonale scenen enn i Norge. En gjennomgående tematikk i kunstnerskapet er forholdet, eller konflikten, mellom natur og kultur. Til Lofoten Internasjonale Fotofestival hadde han med seg to prosjekter: ’Shadows Within’ og ’Paradise Lost’.

Shadows Within har tidligere vært vist på blant annet Hosfelt Gallery i San Francisco, men aldri i Norge før det nå dukket opp i stort format på en pop up-utstilling i Kabelvåg i Lofoten. I rustikke lokaler som bygget opp om noe av det Houge forsøker å kommunisere.

I Shadows Within er det ulver som er modeller. Etter et møte med en ulveforsker i 2010 og påfølgende kurs i sikkerhet og språk, jobbet han på nært hold med ulver i fire år. I prosjektet utforsker Houge ulvens rene natur som han bruker til å belyse menneskets skyggesider og kulturen vi lever i.

- Dette dyret er selve symbolet på ren natur. Det som ikke kan temmes og struktureres. Det ulven viser åpenlyst, som jeg har gjort til mitt prosjekt, er sider som vi mennesker selv ikke liker å hverken se eller snakke så mye om. Tabutemaer har alltid eksistert i samfunnet, forteller Houge i sin introduksjon til utstillingen.

Som en overlevelsesmekanisme lever ulver i frykt. Houge påpeker at dette er akkurat slik som oss mennesker, og derfor har prosessen med å få et tillitsforhold til ulven vært ekstra krevende.

- Det er spesielt krevende og interessant å skape et tillitsforhold som ikke går på verbalt språk. I denne prosessen har jeg også fått erfare hva flokk virkelig betyr og den lengselen mange har i det å høre til en gruppe for å overleve. Mennesket er født som en del av den samme naturen som ulven, en større helhet, men med kulturen demper vi mye av naturen i oss.

Houge ønsker å skape et rom for betrakter til å føle om de selv kan ha likheter med et dyr som er myteomspunnet.

- Jeg vil at betrakter skal kjenne på sitt eget instinkt gjennom ulvens kroppsspråk og få assosiasjoner som går forbi kultur.

Paradise Lost
'Det andre prosjektet Houge viste var Paradise Lost. Serien tar utgangspunkt i norske ulveritualer fra 1600-tallet og utforsker menneskets kamp mellom det gode og det onde. Mørke fotografier tar betrakter inn i et land som grenser mellom drøm og virkelighet, frykt og undring.

- Dette er ritualer som har vært med å bygge opp noe av vår identitet og historie. Ritualene var ofte rotfestet i folketroen som var sterk på den tiden. Ulven ble sett på som ren ondskap i form av djevelen. Tydelige elementer fra kristendommen og svartebøkene sto som en base i disse ritualene og var med på å fjerne mennesket fra naturen. Dette for å ha enda mer kontroll over mennesket i kulturen.

I prosjektet setter også Houge søkelyset på hva som kan være nåtidens ondskap dersom kristendommen er det gode.

Christian Houge deltar for tiden i en kollektivutstilling på Johnson Museum of Art i Washington, USA, med fotografier fra Shadows Within.
Frank Hesjedal - Christian Houge
Christian Houge
Frank Hesjedal
Christian Houge - Paradise Lost
Paradise Lost
Christian Houge

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu