Steder der vi bor

Vi har tatt en nærmere titt på Jonas Bendiksen-klassikeren (den er allerede blitt det) Steder der vi bor.
Magnum-fotograf Jonas Bendiksen har fotografert fire slumområder i verden. Det ble det blant annet ei flott bok av. Han gir slum-befolkning et ansikt og en identitet i sine høyst forskjellige hjem. I tillegg er boka en studie i god dokumentar-foto.

Denne, litt merkelige bokomtalen, starter med en fotoutstilling i Tromsø og en tur til India. På Perspektivet Museum i ishavsbyen hadde Magnum-fotografen og nordmannen Jonas Bendiksen en utstilling kalt «Steder der vi bor». På veggene hang små, men svært lange bilder, alle i mørke og mettede farger. Det var dit jeg kom, etter en rundreise i India. Det kan ha noe med det å gjøre.

Fire områder
«Steder der vi bor» handler om mennesker som bor i slumområder. Fire områder, for å være korrekt: Nairobi i Kenya, Mumbai i India, Jakarta i Indonesia og Caracas i Venezuela. Mellom 2005 og 2007 tilbragte Jonas Bendiksen flere måneder i slummen i disse byene. I forordet i boka sier han beskjedent at han prøvde å få en forståelse for hvordan dagliglivet er for de menneskene som bor her, i noen av de tettest befolkede områdene i verden. Jeg tør påstå at han lykkes med det.

I trange hus, som ofte bare er ett lite rom, har mennesker etablert sine hjem. Her har de malt vegger eller de har tapetsert med aviser, her finnes kanskje et TV, her er kokekar og her er nips og pyntegjenstander. Dette er hjemmet der de bor.

Panorama
Hvordan kan man vise frem noe slikt? Metoden er like enkel som den er genial: Bendiksen tok bilder av de fire veggene, inklusive menneskene som bor her, og satte bildene sammen etter hverandre. Det ble et slags 4 x 90 graders panorama. I tillegg til fotograferingen ba han beboerne fortelle om livene sine i slummen. De fortalte om sin bakgrunn og sine drømmer. Om håp, frustrasjon og engstelser. Korte utdrag av samtalene henger ved siden av bildene. I boka får du alle historiene.

Livet i slummen
Jeg kom som nevnt nylig hjem fra en reise i India. Her kjørte jeg forbi temmelig mange kilometer slum: Store områder fylt til trengsel med små skur av bølgeblikk, papp, kumøkk, presenninger og plankestumper. Og trygt inne i den AC-tempererte bilen undret jeg meg hvordan livene kunne være der, bak presenningene og under bølgeblikkplatene? Og hva når temperaturen steg til 40 og luften sto stille om sommeren? Bendiksens fotoutstilling på Perspektivet ble på mange måter svaret på mine spørsmål. Det var kanskje derfor hans fantastisk flotte bilder og gode tekst traff så godt. Det er ikke ofte man letter en centimeter eller to fra bakken på en fotoutstilling. For hvert bilde. Da jeg omsider svevde ut av utstillingslokalet bare måtte jeg ha boka, for å få med meg alle bildene og alle historiene.

Både og
I boka skriver Bendiksen at det vanlige synet på slum er steder som er dominert av fattigdom, elendighet, nød, usikkerhet og fare. Men dette er bare en del av historien. Det finnes også historier om foretaksomme, hardt arbeidende slumbeboere. Livet i en by av skur er likevel fullt av utfordringer og strabaser. Skurene er folks hjem, hvor man diskuterer ved middagen, hvor barn gjør leksene sine, og hvor man forsøker å etablere en hjemlig base for livene sine.

Ulike mennesker
I boka «Steder der vi bor» lar Bendiksen oss få et blikk inn i hverdagen til noen av de godt over en milliarder mennesker som bor i slum og slumlignende områder rundt om i verden. For eksempel møter vi Charles som bor i slumområdet Kibera i Nairobi. Han bor på 3x3 meter sammen med sine fem barn pluss ungene til hans brødre og søstre, i alt 10 mennesker. Charles har tapetsert vegger med dagsaviser for å pynte opp. De har kun en seng. Han tjener under 1 dollar om dagen, men regnes likevel som «første klasse» i slummen: Storfamilien spiser to måltider om dagen, pluss frokost. De fleste naboene må klare seg med ett måltid om dagen. Charles har også TV. Naboene kommer hit for å se på nyheter.

Vi får også møte snekkeren Santosh fra Uttar Pradesh, som nå bor i et leid rom sammen med kone og barn i slummen i Mumbai. Og vi møter familier som bor under motorbruer, og gamle Pilar som bor i slummen Los Barrios i Caracas sammen med en einstøing av en ungdom, som er rolig unntatt når han kommer hjem full av stoff og alkohol, og vifter med machete og er aggressiv. Og vi møter mange, mange flere. Jonas Bendiksen har med «Steder der vi bor» gitt mennesker fra slummen et ansikt, en identitet, tanker og følelser

Boka er delt inn i fire avdelinger: En for hver av de fire slumområdene. Boka er på 15 x 20 cm. Du blar opp og bretter ut hver side i et oppslag, og ender opp med ett langt bilde på 80 cm og høyde 15 cm for hver av familiene og boligene som presenteres. Så bretter du tilbake og kan lese historiene til menneskene på bildet. I tillegg er det bilder fra området.

Mettede farger
Det er som regel natt/kvelds/ettermiddagsbilder (i beste fall fotografert i overskyet vær eller regn) slik bare Magnum-fotograf Bendiksen kan gjøre det: Varme, tette, mettede fargebilder som bringer tankene tilbake til National Geographics Kodachrome-tid da alle bildene systematisk virket å være en halv blender undereksponert. Bildene innendørs synes i all hovedsak å være tatt med eksisterende lys. Dette er mesterlig gjort, og gir en stemning som er hinsides enhver beskrivelse.

Studer detaljene
Hvert bilde en studie i detaljer: Menneskene, bildene på veggene, «tapeten» (enten den nå er Dunlop reklametape eller avissider), de få personlige eiendelene, radioen eller TV-apparatet. Og så verdigheten til menneskene: I motsetning til hva vi nok har som forestilling i forhold til slum, har menneskene her i stort grad rene og pene klær og virker ellers velstelte, nybarberte og med vakkert hår.

Teksten er også verdt å kommenteres: Her er det beboerne som snakker, enkelt, rett på, uten at Bendiksen blander seg inn med sine tanker og vurderinger. Tekster og bilder er likeverdige, og avhengige av hverandre.

Denne boka bør du skaffe deg. Begrepet «slum» blir aldri det samme etterpå. Og som fotointeressert er hver side en studie verd.

På engelsk
Den norske utgaven er dessverre utsolgt fra forlaget, og er knapt å oppdrive i noen bokhandel. Men er du kjapp kan du kontakte Perspektivet Museum i Tromsø som har noen få eksemplarer igjen. Ellers finnes boka på engelsk fra for eksempel Amazon til ca. 36 £ eller ca. 30 $.

Mer om "Steder der vi bor":

YouTube-film der Jonas Bendiksen forteller om dette prosjektet

Egen nettside for utstillingen

(c) Jonas Bendiksen -
(c) Jonas Bendiksen
(c) Jonas Bendiksen -
(c) Jonas Bendiksen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Preben R.
Kjøpte boka for noen år siden da den lå i ei salgkasse. Husker ikke om det var Mamut e.l. Det er ei av de fotobøkene som er mest inspirerende og som gir ettertanke og perpektiv. Absolutt ei bok jeg vil anbefale for folk som vil ha noe annet enn main-stream fotobøker. Den og "Picture This" av Molly Bang er de to bøkene jeg kommer til å beholde.
8.5.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu