GFX100 blir mindre, billigere og bedre

Da vi testet Mellomformatkameraet, Fujifilm GFX 100 ved lansering i 2019, var det to ting vi ikke var så fornøyde med – størrelsen og prisen. Begge deler har Fujifilm nå gjort noe drastisk med.
Fujifilm lager kameraer med bildebrikker i APS-C-format og i mellomformat. De har altså ikke fullformatkameraer, med filosofien om at skal du ha det praktisk, bruk APS-C, og skal du ha høyeste bildekvalitet, bruk mellomformat. Men mellomformat har til nå vært stort og dyrt, selv om bildekvaliteten har vært formidabel.

Da GFX100 kom på markedet i 2019, var det mange som kåret det til det beste kameraet noensinne. Med 100 megapiksler, 16-bits bildefiler, 4K 10-bits video, bildestabilisator i huset, og en autofokushastighet og respons som gjorde at du kunne bruke til nesten alle slags motiver, var dette en virkelig kjempe. Ikke minst vekten på 1,4kg og prisen på 120 000 kroner bidro til dette.

Les om vårt inntrykk av GFX100 her.


Litt over halve prisen og litt over halve vekta
I dag lanserer Fujifilm GFX100S som er et mye mindre kamera (900g mot 1400g på GFX100) til en mye hyggeligere pris (66 000 kroner mot 120 000 på GFX100). Innmaten er overraskende lik GFX100, så du mister lite og sparer mye på å velge denne nykommeren framfor originalen.

GFX100S er altså et fullblods mellomformatkamera. Men der mellomformat er kjent for å være stort og tregt, er GFX100S ganske lite og ganske raskt. Du kan gå rundt og knipse med det hvis du ønsker. Det er et flott kamera til gatefoto, og det ser i det hele tatt ut som, og oppfører seg som, et ganske vanlig kamera.

Noe er nytt
Det som skiller det fra GFX100 er at søkeren er litt enklere. Den kan ikke tas av, og kan derfor heller ikke monteres på en tilt-adapter. Ifølge Fujifilm er det samme søker som i X-T4. En annen forandring er, som sagt, størrelsen og vekten. Der GFX100 har vertikalgrep er dette borte påGFX100S, og uten mulighet for å sette det på.

Betjeningen er også litt annerledes. Nykommeren har vanlig programhjul (PASM) med hele 6 egendefinerte innstillinger (C1-C6), og et mindre hus gir også litt mindre plass til å plassere knapper.

Kameraet kan både lade og kjøre på USB-strøm, men det følger ikke egen batterilader med kameraet. Du må med andre ord belage deg på å lade med USB hvis du ikke kjøper ekstralader. GFX100S bruker samme batterier som X-T4, NP-W235, og kan også bruke dobbeltladeren for slike batterier. Fujifilm lager ingen lader for ett batteri til denne batteritypen.


Det meste er likt
Selv om størrelsen på kameraet er krympet betraktelig, har kameraet den samme bildebrikken, samme prosessor og samme funksjonalitet. Det har også blitt plass til bildestabilisator i kameraet, og den skal være bedre enn i GFX100, og kompensere for inntil 6 trinn.

På toppen av kameraet er det et informasjonsdisplay, som før, og på baksiden har du en liten joystick som er fin å navigere med. Denne har blitt litt bedre å bruke, særlig hvis du har hansker på.

Med 16-bits fargedybde sitter du med mye informasjon, og gir deg nesten uendelig med redigeringsmuligheter.

Filkvaliteten er noe av det aller beste vi har sett, fra noe kamera (gitt at den er den samme som på GFX100), og med den nye størrelsen og vekten, blir dette et vanskelig kamera å matche. Ikke minst med 400 megapikslers multishotfunksjon som nylig også kom til GFX100. Skal du enda høyere kvalitet, må du opp på de store Hasselblad H-serien, eller store digitalbakstykker, men da snakker vi helt andre prisklasser, og kameraer som ikke er laget for å gå rundt med til daglig.

GFX100S vil uten tvil være et kamera du kan ha med deg alltid, som gir den høyeste kvaliteten, og med den hastigheten og mulighetene det gir med bildestabilisatoren blir dette et vanvittig kraftig fotografisk verktøy.

Ønsker å trekke brukere opp fra fullformat
Selv om det nok vil være noen brukere av Hasselblad H-serie og Phase One som finner ut at Fujifilm gir langt mer for pengene, og dermed går over til det, vil volumene være andre steder.

Fujifilm har gjort det klart at de ønsker brukere som oppgraderer fra fullformat. Kameraet er ikke mye større enn slike, selv om objektivene blir større. Prisen er også satt slikt at det ikke er skremmende langt opp.

Det er kanskje ikke rettferdig å sammenlikne med Canon EOS R5, siden R5 har en del funksjoner og spesifikasjoner GFX100S ikke kan matche, men hvis bildekvaliteten er viktig for deg, koster huset ca. 12 000 kroner mer, og mange av objektivene ligger på omtrent samme pris som vanlige RF-objektiver.

Teknologisk ser kanskje ikke GFX100S så banebrytende ut. Fujifilm har jobbet med å krympe komponentene så de skal få plass i det mindre kamerahuset, og bildestabilisatoren er forbedret, men ellers er mye det samme som før. Men det er nok også grunnen til at de kan selge det til denne forholdsvis lave prisen, da det meste av utviklingskostnadene er tatt inn allerede. Samtidig åpner dette kameraet for mange nye brukere som alltid vil ha høyere bildekvalitet, men som ikke kan bruke 120 000 på et kamerahus, eller som trenger noe det er enkelt å ta med seg.

Fujifilm har hintet om at prisen på GFX100 vil gå ned, da prisforskjellen, slik den er nå, er alt for stor.


Nytt objektiv
Sammen med kameraet lanseres et nytt lyssterkt objektiv, 80mm f/1.7. Dette skal, ifølge Fujifilm, være det mest lyssterke autofokusobjektivet for mellomformat på markedet. Med en bildevinkel tilsvarende 65mm på fullformat, er det noe midt mellom normalobjektiv og en kort tele for portretter, og vil nok kunne egne seg til begge deler.

Det er lagt vekt på å få en veldig fin bokeh, og objektivet er svært kompakt til å være så lyssterkt. Det har svært god værtetting, og tar 77mm filtre. Vekten er på 796g. Hvis du kjenner det tilsvarende objektivet fra Hasselblad (80mm f/1.9), så veier det over 30% mer og koster over dobbelt så mye.

Veiledende pris på objektivet er satt til 25 999,- kroner inkludert mva. Både kamera og objektiv kommer i salg i slutten av februar eller begynnelsen av mars.


_________________________________________________
Her finner du GFX 100S i nettbutikken
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu